(annyira)Fontos vagy nekem!

Fontos vagy nekem!

„Nézz magadra! Itt ülsz, azt hiszed, hogy jóember vagy, de nem vagy. Nem vagy jóember, elhiheted. Olyan, hogy jóember, nem létezik. Én is olyan voltam, mint te. Azt hittem, hogy a tisztesség és a kemény munka elhozza a sikert és a boldogságot. Tévedtem. A tisztesség csak egy vicc, amit a gazdagok találtak ki, hogy a többiek szegények maradjanak. Én voltam már szegény és egyáltalán nem tetszett” – mondja a dögös Marla Grayson.

Akiről azért nem árt tudni, hogy nem kissé pszichopata

Szóval itt lenne nekünk a roppant dögös, harmincas éveiben járó Marla, aki a fenti mondatokat rögtön a film elején vágja jól az arcunkba. Mondjuk, nem szédülünk bele, mert hallottunk már ennél kellemetlenebb, húsba vágó dolgokat, de nem rossz felütés. A Fontos vagy nekem! (I care a lot!) 2020-ban készült, műfaja szerint thriller/vígjáték, így már az elején is sejtjük, hogy főszereplőnk nem feltétlenül pozitív hős.

Hogy totálisan antihős,

majd később derül ki, de addig, néhány pillanat erejéig hisszük, hogy akár jófej is lehetne, csak hát megedzette az élet. Mert Marla ugyanis, szerepe szerint az állam által kirendelt gyám olyan nyugdíjasok mellé, akik állítólag már nem képesek magukról gondoskodni. Általában nincs senkijük, idős korukra demensek lettek, nemhogy anyagi ügyeikről, de még a gáztűzhely használatáról sem tudnak felelősen dönteni. Ellátásra, védelemre szorulnak. És ekkor érkezik a képbe Marla.

A GYÁM,

aki bírósági végzés alapján, teljes körűen és egyedül látja el gondozottja védelmét. De nehogy arra gondolj, hogy naponta bevásárol rájuk, vérnyomásukat méri és kiváltja a patikában a gyógyszereiket. Nem erről van szó. Védencei ugyanis megengedhetik maguknak, hogy méregdrága nyugdíjas-otthonba kerüljenek, ahol minden VIP szolgáltatás elérhető a számukra, csak a falakon belül. Merthogy ki, nem járhatnak.

Luxus kalitkában élnek, bezárva

S hogy mitől olyan jól informált a szőke Marla és irodája? Véletlenek csak a valóságban vannak, nem a filmekben (ezt ne felejtsétek), szóval az intézet igazgatója, orvosa játszik össze a leendő gyámmal – természetesen anyagi ellenszolgáltatás fejében. Amint feltűnik a színen egy tehetős új védenc, már értesítik is Marlát. Az orvosi vizsgálat igazolja, hogy az idős néni/bácsi már nem képes magáról gondoskodni, családja ugye nincs, tehát ki kell rendelni számára egy gyámot. Ezt be is jelentik a helyi családvédelmi bírónál, aki egy rövid ideig tartó tárgyalásokon dönt a nyugdíjas vagyonáról – Marla pedig már dörzsölheti is a tenyerét. A bíró minden esetben meghatódik Marla szívjósága és bájossága miatt, nem kérdés, hogy a szakértői véleményekkel alátámasztott ügy miként alakul.

Rémesen ijesztő, ugye?

Ennél a pontnál annyira valóságosnak tűnik a mi mozink, mintha legalábbis egy dokumentumfilmet néznénk. De játékfilmről van szó, tudjuk, szóval mehet is tovább a sztori. (Még megjegyzendő, micsoda mázli, hogy nálunk erre a hivatalos gyám dologra még nem szakosodott senki… )
Egészen addig szépen jövedelemez az ügy, amíg egy napon Marla és bájos segítője, mellesleg szerelme Fran (Eiza González) bele nem ütközik egy csupán látszólag egyszerű esetbe Jennifer Peterson (Dianne Wiest) személyében.

És ekkor indul útjára a szórakoztató pokol

Marla nehezen veszi tudomásul, hogy bakot lőtt a ‘nénivel’, s hogy áldozata túl nagy vad. Ragaszkodik a zsíros konchoz, nem éri be kevés pénzzel. És kevés az életét fenyegető ügyvéd, s bár tényleg durva, hogy az intézet orvosa is hirtelenhalállal hal meg egyik napról a másikra, Marla azért sem enged. Mondhatni becsületbeli üggyé válik számára, különösen, amikor barátnőjét is célba veszi a maffia. Marla bosszút esküszik.

De mégsem tudunk neki drukkolni

Nem tudunk, mert Marla egy gyűlöletesen hidegvérű pszichopata. (Aki valószínűleg vonalzóval igazítja meg szőke tincseit is reggelenként.) Ahogy ellenfelei is – így aztán nincs, akinek drukkoljunk.
Szegény nyugdíjasoknak mondjuk szoríthatnánk, de ők meg a legkevésbé sem kerülnek képbe. Lesznek még finom kis durvaságok a filmben, aztán elég fordulatos megoldás is, csak épp a katarzis várat majd magára.

Mert egyszerűen lehetetlen bárki mellé állni

Ezért mondtam az elején, hogy antihős filmről van szó, igazság szerint kevés is ez, hogy antihős. A Rosamund Pike alakította Marla olyan vérlázítóan ellenszenves, hogy nagyjából végig ellene szorítunk. Nem kívánunk neki kegyes halált, nem kívánunk semmilyet sem, csak várunk, hogy a film rendezője egy bizonyos J Blakeson (mondjuk ő is elég fura hapsi) végre igazságot tegyen.

No spoiler,

ne aggódj, nem mesélem el a film végét. Legyen annyi elég, hogy elérkezik az igazság ideje is valamiképp, bár nem feltélen abban a formában, hogy a jó győzedelmeskedik, a gonosz pedig elnyeri méltó jutalmát. Lesz azért jutalom, ha nem lenne elég Pike, Wiest és Peter Dinklage játéka, és egy elég jó film.

És csakhogy tudd, ezt az ajánlót azért is írtam, mert (annyira) Fontos vagy nekem…

Fontos vagy nekem! (2020)
Eredeti cím: I care a lot
R: J Blakeson
Főszereplők: Rosamund Pike, Dianne Wiest, Eiza González, Peter Dinklage
118 perc
Itt tudod megnézni: Netflix

Egy válasz

  1. Mostanában láttuk és hát elmondható,hogy egyszerűen kinyílt a bicska a zsebemben ettől a nőtől…csak azt éreztem, hogy nem igaz hogy ezt így meglehet csinálni emberekkel és senki sincs,aki átlátna a szitáján.
    Na és a vége! Nem spoilezerek inkább,de erre aztán tényleg mondani, hogy hát” ilyen az a qrva világ”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Olvasnál még?

Jelen időben

Nagyi, Tati…

Július végén kísértük utolsó útjukra nagyszüleimet. Nekik, hozzájuk és a búcsúzóknak írtam ezt a néhány oldalt. A jászdózsai temetőben olvastam fel 2022. július 29-én. Kedves

Tovább olvasom »
Jelen időben

Újrahangolva

Már megint nem akarom ezt az egészet. És már megint itt vagyok. A fennsík szélén, a kutyaszaros részen. 30 fok van, nincs rejtekadó árnyas rész.

Tovább olvasom »
Jelen időben

Recept bőrkötésben

Ott nőttem fel, ahol égig érnek a fák. Ott, ahol nyaranta déli harangszó után már mindenki a lehúzott redőnyök árnyékában pihent. Ott, ahol nagyanyáim édesbús

Tovább olvasom »
Film

A Sötét helyekről

Nem könnyű film, most szólok. Nyugodt lélekkel kell(ene) nekiülni, meg még ráadásul Charlize Theron is adott hozzá, akihez engem nem fűz szimpátia, szemernyi sem. De

Tovább olvasom »