Nem könnyű film, most szólok. Nyugodt lélekkel kell(ene) nekiülni, meg még ráadásul Charlize Theron is adott hozzá, akihez engem nem fűz szimpátia, szemernyi sem. De belekezdtem, és nem engedett. 113 percen túl sem.

Majdnem azt írtam címnek az előbb, hogy Ki ölte meg Sarah-t?, valamiért ez rémlett, nyilván az első bevésődés a ludas, először ugyanis azt akartuk megnézni. De kiderült, hogy Sarah egy sorozatban veszíti el az életét, és a többrészes ‘halva’ boncoláshoz nem ragaszkodunk. Elolvastam hát a Dark places tartalmát, amiből kiderült, hogy egy brutális családi mészárlás után egy kislány és egy báty marad életben. A kislány, aki menekülés közben megsebesül, testvérét vádolja a gyilkossággal. Aki a történet kezdetén ezért épp 28 éve ül börtönben. Egy hazugság miatt.

Mindegy, hol élsz a világban,

ha nő vagy és négy gyereket nevelsz egyedül, hát bitang nehéz az élet. Ha ráadásul ehhez még van egy mániád is, hogy szeretnél abból a földből megélni, amelyet megművelsz, mert ezt hagyták rád a szüleid, az nagyjából egyenlő az öngyilkossággal, de legalábbis a lassú és biztos agonizációval. Patty Day egy német bevándorló anya gyermekeként viszont két dologhoz ragaszkodott eltökélten: a gyerekeihez és a földhöz. Ebből pedig már jó előre megjósolható Mrs. Day sorsa.

Mindegy, hol élsz a világban,

ha majd 30 éven keresztül nincs dolgod a pénzzel, mert jön az magától, hát nem okoz nagy motivációt az élet. Libby Day harmincas évei közepén tengődik. Ő az, aki nyolcéves kislányként túlélte a kansasi mészárlást, aki a társadalom nyakán maradt, mint árva. Ezt már ő maga meséli miközben mélyet szív cigarettájából, és ügyes mozdulattal elpöccinti. Egy megbeszélésre megy, ügyvédjével találkozik, aki a Libby nevére létrehozott jótékonysági alap 413 dolláros maradványát adja át a nőnek. Az utolsó részletet. Libbynek talpra kellene állnia, már ha képes lenne felnőni a fájdalmából, ha képes lenne szembe nézni saját hazugságával. De addig még eltelik néhány hét.

Mindegy, hol élsz a világban,

ha szereted a krimit, ha vonzanak a megoldatlan bűncselekmények. Na, jó, Amerikában – a nagy számok törvénye alapján – nagyobb az esélyed, hogy hozzád hasonszőrű embereket találj, akkor is, ha krimiket akarsz megoldani. Akadnak ugyanis olyanok, akik jó pénzt látnak a te szenvedélyedben, így lesz nektek klub, meg szerepjátékos este, meg nyomozás, és néha az is előfordul, hogy tényleg megoldódik egy-egy valós bűneset. Lylie egy ilyen csoportnak a tagja, mellesleg mosodája van vagy három, de az azért elég unalmas dolog. Ő lesz az, aki levelet ír Libbynek, és 500 dolláros ‘fellépti díjat’ ajánl a nőnek, ha élőben meséli el annak az éjszakának a történetét.

Mindegy, hol élsz a világban,

ha valaki egyszer arra kér, hogy pénzért meséld el azt a drámát, amit 30 év alatt sem hevertél ki, újabb hazugsággal kell magad rábírni, hogy mesélj. Pontosabban, hogy tovább hazudd azt a történetet, amit már régesrég te is valósnak hiszel. Másképp nem megy, különben felzabál a meghasadt valóság. Ugye, milyen furcsa és egyszerű dolog ez? Ha hazudsz, hazudd magad bűntelennek, tudatosítsd az elméddel a torz világ szükségszerűségét. Csak így lehet igazad. Libby Day, ha nem is analizálja magát, de pontosan tudja, hogy baj van vele. És ebből a bajból, ebből a sötétből egyedül képtelen kitörni.

Mindegy, hol élsz a világban,

azok az emberek, akiknek dolguk van egymással, találkozni fognak. Ezért találkozik majd Libby édesanyja, Patty a ’80-as években egy férfival, aki megoldást kínál arra a kínra, amelyben él. Ezért találkozik akkortájt Libby testvére, a gimnazista Ben egy nála idősebb, elkényeztetett, gazdag lánnyal, aki sátánista fiatalok bomlott víziója szerint lebeg, amihez mindenféle szar anyagokat is szív, és nemsokára gyereket is vár Ben Daytől.
Ezért kell majd Bennek is hazudnia,
ezért kell majd Libbynek is hazudnia,
ezért hazudják valóságosra a poklot.

A feltámadás elmarad

Bent az sem mentesíti, hogy saját hazugságával valakit véd. Libby pedig harminc éve él maghasonlottan, egyedül.
Patty, Ben és Libby hazugságokkal próbálták felülírni a legősibb és legelemibb igazságot: a létezéshez való jogot. A Day család tragikus története nem tud jóra fordulni. Mert egyszerűen lehetetlen életeket visszaadni, eltékozolt éveket visszavenni. Itt nincs boldog feltámadás. De van helyette szembenézés és ott egy új élet lehetősége, végre hazugság nélkül azokról a sötét helyekről, amelyek mindannyiunkat képesek körülvenni. Akkor is, ha ‘csak’ belül hordjuk őket.

Sötét helyek (Dark places) 2015.
Rendezte: Gilles Paquet-Brenner
Szereplők: Charlize TheronNicholas HoultChristina Hendricks 
Ahol megnézheted: Netflix